Cum ținem școlile deschise în condiții de siguranță pentru copii și cadre didactice în perioada pandemiei?

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Cum ținem școlile deschise în condiții de siguranță pentru copii și cadre didactice în perioada pandemiei?

 

19.10.2021 - Federația Coaliția pentru Educație susține, descentralizarea deciziei privind modul de continuare a procesului educațional la nivelul Consiliilor de Administrație, argumentele în acest sens fiind prezentate aici la finalul lunii septembrie 2021. Pentru a sprijini adoptarea de decizii informate la nivelul Consiliilor de Administrație, considerăm că este necesară o analiză generală de evaluare a riscurilor, cu indicatori clari, care poate fi utilizată de către toate unitățile de invatamant. 

Având în vedere forța valului 4 al pandemiei cu Coronavirus precum și rata mică de vaccinare și testare, subliniem că este necesar ca Institutul Național de Sănătate Publică, prin structurile teritoriale - direcțiile județene și a municipiului București - să poată decide modalitățile de încetinire a răspândirii virusului în funcție de specificul comunităților (e.g. frecvența circulațiilor). Decizia de suspendare a cursurilor cu prezență fizică trebuie anunțată și pregătită din timp și trebuie să țină cont de specificul vârstei elevilor și de nevoile lor de învățare, precum și de nevoile de siguranță fizică și emoțională pentru elevi, profesori și familiile acestora. În plus, pentru a încetini răspândirea virusului și a asigura predictibilitatea organizării procesului educațional, este optim să fie stabilit și respectat un prag de incidență peste care decizia de menținere a cursurilor în format fizic sau on-line, să fie luată exclusiv de autoritățile cu atribuții în sănătate publică. Este important ca această decizie sa fie luată pe baza informațiilor de pană acum din România și a altor modele de acțiune din Europa.

Pentru prevenirea și gestionarea riscurilor la nivel local, Coaliția pentru Educație propune o serie de recomandări și un instrument (matrice) de analiză a riscului la nivel de unitate de învățământ. Această matrice a fost verificată cu cinci școli din Călărași, Prahova, Buzău și Ilfov, atât publice, cât și private. Adițional ambele documente au fost trimise spre consultare și feedback și către doctori epidemiologi, de familie și școlari.  În urma feedbackului primit, apreciem că instrumentul poate fi util pentru Consiliile de Administrație ale școlilor ca bază pentru fundamentarea deciziilor la nivel local. De asemenea, poate fi folosit în discuțiile între: directorul unității de învățământ, primărie, ISJ și CJSU. Mai mult, considerăm oportun ca discuția să fie purtată la nivelul fiecărui actor implicat inclusiv la nivel de politici publice și Guvern, miza fiind  - cum ținem școlile deschise în condiții de siguranță.

Recomandările noastre și instrumentul pentru analiza riscului (matricea) sunt perfectibile. Atât lista recomandărilor, cât și lista din matrice cu indicatorii pot fi completate. Propunerea de mai jos este o reprezentare concretă a procesului nostru de reflecție despre modul în care putem menține școlile deschise în condiții de siguranță. Apreciem orice contribuție pe care ne-o puteți trimite pe email la info@coalitiaedu.ro.

Recomandările, matricea de analiză a riscului și studiile de caz pot fi accesate și descărcate aici:

Recomandari pentru mentirea scolilor deschise (PDF)

Matrice de analiza a riscului (XLSX)

Studii de caz (XLSX)

 

***
Despre Coaliția pentru Educație:

Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu
și susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

No Comments Yet.

Leave a comment