România Educată – Perspectiva Coaliției pentru Educație

ROMÂNIA EDUCATĂ - Perspectiva Coaliției pentru Educație

(septembrie 2021)

 

Pe 7 septembrie 2021 a avut loc Conferința Națională din Domeniul Educației, ediția a VII-a, organizată de Asociația „Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și în parteneriat cu Federația Coaliția pentru Educație, eveniment online care a reunit peste 700 de participanți. Coaliția pentru Educație, reprezentată de președintele său Diana Certan, a prezentat perspectiva sa asupra strategiei România Educată, după recenta lansare a raportului final România Educată la jumătatea lunii iulie.

 

Coalitia pentru Educatie_Perspectiva asupra Romania Educata_2021

 

Coaliția pentru Educație prin membrii săi a luat parte la grupurile de lucru din cadrul procesului de consultare și elaborare a raportului România Educată în primele 3 etape ale procesului.

Rezultatele ultimei etape au pierdut elemente de calitate și echitate; așadar sunt direcții în documentul final care nu ne reprezintă.

Concluziile generale ale Coaliției despre România Educată, prezentate în cadrul conferinței, au fost următoarele:

1) Implementarea România Educată:  deși este salutară măsura înființării unui departament pentru implementarea strategiei România Educată, este nevoie de o mai mare autoritate decizională (nivel de Secretar de Stat) care să conducă și să alinieze toate aceste procese și echipe de lucru.

2) Este nevoie ca direcțiile de reformă (cele 10) să fie urmărite concomitent și convergent (de exemplu: pentru creșterea nivelului de incluziune în educație este nevoie de creșterea finanțării, bună guvernanță, modernizarea infrastructurii școlare, dezvoltarea rețelei de consilieri școlari și consilieri vocaționali etc.).

3) Descentralizarea rămâne scăzută: România Educată avansează moderat, școlile rămân cu un nivel de autonomie scăzut și cu o putere limitată de decizie în chestiuni importante precum selecția directorilor sau angajarea personalului didactic.

4) Nu este clar care este relația între strategia România Educată și noua lege a educației la care se lucrează și care urmează să intre în vigoare în această toamnă: câte dintre direcțiile de reformă se vor regăsi sau vor fi susținute de noua lege; cât de bună va fi alinierea între prevederile din lege și planurile de măsuri din strategia România Educată.


Share and Enjoy !

0Shares
0 0

No Comments Yet.

Leave a comment