Federația Coaliția pentru Educație are o nouă conducere

 

În luna aprilie, cele 16 organizații membre ale Federației Coaliția pentru Educație s-au reunit la Adunarea Generală, ocazie cu care au fost prezentate Raportul și Bilanțul pe anul 2020. Ca urmare a împlinirii termenului de mandat și a retragerii, de la 1 martie 2021, a Danielei Vișoianu din poziția de Președintă, au avut loc alegeri pentru Consiliul Director al Coaliției. 

Membrii noului Consiliului Director, aleși în data de 16 aprilie 2021, pentru un mandat de trei ani sunt:

 • Diana Certan, Președintă, din partea Organizației Umanitară CONCORDIA 
 • Claudia Cochină, din partea Asociației Aproape de TINEri
 • Simona David Crisbășanu, Vicepreședintă, din partea Asociației ROI
 • Fabiola Hosu, din partea Asociației Fabiola Hosu, Questfield
 • Claudia Lixandru, din partea Roma Education Fund
 • Anda Șerban, secretar general, membru extern
 • Daniela Vișoianu, din partea Asociației C4C – Communication for Community 

Mai multe informații despre cei șapte membri ai Consiliului Director găsiți aici.

Diana Certan, noua Președintă a Coaliției pentru Educație:

”Sunt bucuroasă că am decis să îmi asum acest mandat și mă onorează încrederea colegilor mei și a organizațiilor pe care le reprezintă. Vom continua să construim pe ceea ce am reușit să facem bine, pe ceea ce știm că funcționează, având ca repere direcțiile strategice stabilite prin Manifestul Coaliției pentru Educație. 

Am fost implicată în acest proiect încă din anii în care visam la o coalizare a celor pasionați de transformarea educației. Cei șase ani de mandat ca membră în Consiliul Director au însemnat ani de creștere profesională, de înțelegere a domeniului, astfel încât am încrederea că putem aduce Federația la o etapă de dezvoltare și consolidare a rolului său de avocat pentru creșterea calității educației.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și în special Danielei Vișoianu pentru contribuția majoră în ceea ce privește formarea și dezvoltarea Coaliției, precum și în poziționarea publică a organizației ca un actor competent, care promovează politici publice bazate pe date și cercetări, cu impact în creșterea calității educației pentru fiecare elev și profesor.”

Simona David Crisbășanu, Vicepreședintă:

”Am ales ca, împreună cu Diana Certan, să rămân în Consiliul Director și să-mi aduc în continuare contribuția în ceea ce privește comunicarea externă a Coaliției pentru Educație. Rămân alături de reprezentanții mass-media, cărora le mulțumesc, împreună cu ceilalți colegi, pentru deschiderea și colaborarea din ultimii ani. 

Coaliția este mai mult decât suma membrilor și sunt convinsă că, împreună, putem avea o voce mai puternică și un impact la nivel de sistem prin schimbări la nivel de politici publice, pe care ar fi dificil să le generăm de unii singuri. Am încredere că impactul Federației în acest domeniu poate să crească printr-o comunicare mai bună și prin punerea în valoare a expertizei membrilor Coaliției.

Daniela Vișoianu, membră, ex-Președintă a Federației (2015 - 2021):

”Sunt profund recunoscătoare pentru acest proiect care a venit în vremea maturității mele profesionale și care a fost un uriaș spațiu de creștere alături de colegi profesioniști și lideri din domeniu. Sunt recunoscătoare echipei din Asociația C4C Communication for Community, care mi-a fost «bază de încredere și stabilitate» pentru ca eu să îmi asum, cu forță, determinare și timp, acest proiect de voluntariat. Am avut șansa să construiesc punți și o demonstrație de colaborare pentru sectorul neguvernamental din România. 

Voi rămâne aproape de colegele mele pentru etapa de tranziție, aproape de domeniul educației pentru restul carierei mele profesionale și voi aloca mai mult timp activităților didactice, de formator, mentor și coach.”

În activitatea sa, Consiliul Director al Coaliției ține seama de direcțiile centrale stabilite de Manifestul Coaliției care fac referire la: participare și echitate; calitatea resurselor umane; curriculum și evaluare; descentralizare reală; finanțare și bună guvernanță. 

În cadrul Adunării Generale, a fost prezentată viziunea operațională pentru 2021-2024, propusă de Diana Certan și Simona David Crisbășanu, care include următoarele puncte:

 • Susținem în continuare viziunea, misiunea, valorile și Manifestul Coaliției pentru care am trecut printr-un proces de aliniere în primii ani de activitate. Manifestul reprezintă coloana vertebrală a Coaliției pentru Educație și este declarația noastră comună la care să ne raportăm în continuare. Manifestul a fost conceput ca un document viu, care să fie validat/actualizat periodic. Pandemia a venit cu provocări și oportunități care pot să facă acest proces de actualizare necesar în perioada următoare, cu implicarea membrilor.
 • Am creat o federație care este mai mult decât suma membrilor pentru că obiectivele Coaliției vizează un impact la nivel de sistem, dincolo de activitățile fiecărui membru în parte (deși este potențată de acestea). Așadar, credem că ceea ce ne-a adus în Coaliție este faptul că împreună putem susține schimbări la nivel de politici publice/sistem, pe care ar fi dificil să le fundamentăm și să le promovăm de unii singuri. Pentru noi, menirea Coaliției este bine exprimată aici http://coalitiaedu.ro/despre-noi-2  
 • O voce și un spațiu de dialog puternic pentru educația din România. Vom continua modelul de implicare și promovare a expertizei membrilor, conform procesului de planificare strategică și a punctelor din Manifest. În ultimii ani, am luat poziții publice pe teme esențiale (de la formarea inițială a profesorilor, participarea în România Educată, importanța WC-urilor salubre, la propuneri pentru derularea procesului de educație în timpul pandemiei și pentru planurile cadru pentru liceu) și le suntem recunoscătoare membrilor care au contribuit. De-a lungul anilor, am constatat că numitorul comun se referă la copiii din medii vulnerabile și la școlile din zone dezavantajate. Mesajele noastre au cuprins și alte teme și credem că este necesar ca este important să agreăm intern prioritățile și să ne concentrăm eforturile de comunicare în numele Coaliției și/sau ca organizații membre ale Coaliției.
 • Relația cu membrii. Pandemia a adus și oportunități precum posibilitatea de a organiza întâlniri și evenimente on-line, inclusiv ședințele interne. Acest lucru a funcționat și e nevoie de consecvență pentru a putea fi continuat. Membrii noștri au multe realizări / experiențe care merită cunoscute și este necesar să definim împreună un proces prin care putem să le punem mai bine în valoare. 
 • Extinderea Coaliției. Procesul de extindere nu a fost o prioritate în timpul pandemiei, din cauza unei capacități organizaționale limitate de a-l susține. Cu toate acestea, sunt organizații active care merită atrase în Coaliție, într-un ritm care să ne permită integrarea acestora. Credem că avem o capacitate organizațională de a atrage 2-4 membri/anual. 
 • Finanțare. Proiectele finanțate la începutul activității Coaliției, ne-au ajutat să ne aliniem și să ne consolidăm intern (viziune/misiune, valori) și să derulăm proiecte care ne-au adus vizibilitate și care și-au dovedit și utilitatea. Avem un istoric bun de derulare a proiectelor și una dintre direcții va fi să continuăm să scriem și să aplicăm pe astfel de finanțări si poate chiar fonduri structurale în funcție de capacitatea pe care o dezvoltăm. O direcție la care nu ne-am uitat și care merită explorată și valorificată este să abordăm companiile care se implică pe educație.

***

Despre Coaliția pentru Educație:

Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

No Comments Yet.

Leave a comment