Al treilea an școlar fracturat – nu învățăm nimic în România!

DOCUMENT DE POZIȚIE

Al treilea an școlar fracturat - nu învățăm nimic în România!

Federația Coaliția pentru Educație își exprimă îngrijorarea față de decizia autorităților de a anunța peste noapte o vacanță școlară de două săptămâni, în mijlocul unui semestru deja prea scurt. Deciziile centralizate care vizează doar educația, fără a ține cont de situația la nivel local, adâncesc inechitățile existente în sistem, așa cum am semnalat și în primăvara anului 2020 și în septembrie 2021. Din nou, se iau decizii peste noapte, fără consultarea părților implicate.

Mesajul primit în ultima lună, din partea decidenților, este că decizia se poate muta între cele două autorități, medicală și educațională, fără să se ține seama de copii, de interesele lor, de situația concretă din fiecare comunitate. Pare o competiție prin care tot mai mulți copii să aibă accesul la educație limitat, mai ales că există comunități unde situația epidemiologică ar fi permis continuarea cursurilor cu prezență fizică. De asemenea, constatăm încălcarea angajamentului ca “școlile să se închidă ultimele”.

Sistemul de educație vine după aproape doi ani de eforturi în care ne-am pregătit pentru învățare inclusiv în perioade de carantină. Am experimentat mai multe variante, am văzut ce funcționează și ce nu și am învățat niște lecții. Pot fi găsite soluții pentru continuarea învățării, în funcție de situația locală, față-în-față, on-line sau hibrid.

Pandemia ne-a demonstrat că deciziile centralizate nu pot răspunde eficient nevoilor specifice din teritoriu, de aceea susținem descentralizarea deciziei în educație, respectiv un grad ridicat de autonomie și asumare a deciziei și a responsabilităților la nivelul local. Pentru prevenirea și gestionarea riscurilor, Coaliția pentru Educație a propus o serie de recomandări integrate și complementare, precum și un instrument (matrice) de analiză a riscului la nivel de unitate de învățământ. 

Coaliția pentru educație a înaintat în repetate rânduri propuneri pentru reducerea inechității din sistem în perioada pandemiei. În acest sens, reiterăm faptul că este necesar un program integrat de intervenție, care să țină seama de toate nevoile copiilor dezavantajați și să includă activități remediale în timpul anului școlar și în timpul vacanțelor.  În plus, este esențială informarea și acordarea de sprijin pentru consilierea psihologică a elevilor, profesorilor și părinților. 

Pe de altă parte, din nou, nici de această dată, autoritățile nu au comunicat impactul financiar al măsurii de susținere a concediilor pentru părinții care ar fi stat acasă, ocupându-se de copii în perioadele de suspendare a cursurilor cu prezență fizică. Astfel, percepția este că prin vacanță se evită din nou plata acestui sprijin. În absența unor date publice, pare că anul școlar depinde doar de calculele financiare și se consideră în continuare, în mod eronat, că educația este un cost și nu o investiție. 

Pe final, subliniem și că într-o perioada în care lipsa de resurse a familiilor se adâncește, statul ar fi putut oferi sprijin dedicat pentru pregătirea pentru examene. În lipsa acestui sprijin, se încurajează în continuare industria meditațiilor, inaccesibilă pentru cei dezavantajați.

Considerăm că adâncirea inechității va afecta pregătirea actualelor generații și va determina o pierdere semnificativă din punct de vedere al calității resurselor umane și al dezvoltării economice pentru România în următorii ani. De aceea, solicităm politici educaționale bine fundamentate și consultări reale cu părțile interesate. După cum am arătat în acest studiu exploratoriu, organizațiile neguvernamentale din domeniu au făcut eforturi și au oferit nenumărate resurse în perioada pandemiei. În final, ne exprimăm deschiderea pentru a ne aduce în continuare contribuția în sistemul educațional.

Despre Federația Coaliția pentru Educație

Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

No Comments Yet.

Leave a comment