Rostul școlii obligatorii în România

În ultimii ani se vorbește insistent despre transformarea educației din România. Pentru mulți specialiști modificarea planurilor cadru de gimnaziu, nesecondată de formarea profesorilor, nu contribuie semnificativ la creșterea calității educației. Începutul lui 2018 stă sub semnul modificării planurilor cadru de liceu dar, în acest context, considerăm că înainte de a decide câte ore merg la școală adolescenții și ce discipline au prioritate, este nevoie să punem întrebările care contează și să luam decizii fundamentat.

Pornind de la acest obiectiv, Federația "Coaliția pentru Educație" organizează dezbaterea cu tema "Rostul școlii obligatorii în România", care va avea loc miercuri, 24 ianuarie, de la ora 09:30, la OK Center (str. Traian, nr. 1, sector 3, București).

Evenimentul este realizat în colaborare cu UNICEF România și este înscris în calendarul de activități organizate sub egida Proiectului ”România educată”.

 

Ne propunem ca în cadrul dezbaterii să colectăm răspunsuri la o serie de întrebări, care ulterior să fie incluse într-un document de poziție:

Ce sens are actualul sistem de evaluare de la finalul clasei a VIII-a?

Răspunde nevoilor actuala formă de repartizare la colegii și licee?

Există diferențe de scop/obiective între primii doi ani de liceu, cuprinși în învățământul obligatoriu, și anii 3 și 4?

Care este vârsta potrivită pentru elevi ca să aleagă între filiera profesională/vocațională și cea teoretică?

Poate fi potrivit ca fiecare absolvent de clasa a XII-a să aibă o calificare certă?

Cum ar arată Bacalaureatul diferențiat și la ce nevoi ar răspunde?

Ce formă de organizare și ce tip de suport sunt necesare pentru a evita abandonul de la trecerea către clasa a IX-a și, ulterior, pe parcursul liceului? Mai ales cel motivat economic?

 

Vă invităm să vă alăturați demersului inițiat de Federația "Coaliția pentru Educație" prin oferirea de răspunsuri la întrebările propuse în formularul de înscriere, disponibil aici.

 

Dat fiind numărul limitat de locuri, participarea necesită confirmare din partea organizatorilor, după completarea formularului.

 

Vă mulțumim!

No Comments Yet.

Leave a comment